Kaula Tantra

Tradicionalna tantriČna vidja

Delo in uspeh v tantrični vidji

"Kaule nimajo moralnega kodeka ali predpisanega načina življenja, razen tega, da sledijo načelom moči. To pomeni biti sposoben zaznavati, kje je moč mogoče pridobiti in kje izgubiti. Tankočuten sadhak se bo izogibal dejanjem, vedenju, zapletom in odnosom kjer zaznava izgubljanje moči."

Tantrično delo je usmerjeno k rezultatom, vendar se mora posameznik truditi. Presenetljivo je, da mnogi, ki želijo delati nekaj svojega, pogosto imenujejo ta duhovni pristop tantričen. Na misel mi pridejo številni drugi duhovni izrazi (pravzaprav, noben duhovni izraz ni nujen), ki nudijo več “svobode” kot “tantra”. To je zato, ker je od vseh poti tantra nedvoumna glede delavnosti, iz stališča tradicije pa je hkrati zelo strukturirana in obredna. Verjetno se mnogi z manj resnimi namerami radi istovetijo s tantro zaradi njenega pozitivnega odnosa do življenja. To za nekatere pomeni, da imajo “duhovno krinko” za razne življenjske banalnosti in razvade. Kaula v zunanje okolje vnaša zavedanje in energijo (asimilirano in izraženo v obliki tantričnega dela) in preko teh uresničenih “izrazov” sprejemamo procese življenja. Ko življenjski tok doseže nivo soglasja (ali absorpcije) z Išto, “posameznikova” dejanja, tudi če imajo konvencionalno gledano “posvetne” lastnosti, postanejo globokoumna in resničen utelešen odraz “umetnosti” tantre. Vendar se ta proces udejanji le, če sadhak zares opravi tantrično delo. Brez tega dela bo ukvarjanje z dozdevnimi tantričnimi položaji, držami in ikonografijo ostalo le domislica na nivoju fetiša.

Po prejetju dikše in sadhane od usposobljenega učitelja obstaja še nekaj napotkov, ki bodo sadhaku pomagali pri gladkem napredovanju po poti. Najbolj temeljni napotek je doslednost, ki se pogosto odraža v odločitvi kakšno sadhano bo sadhak izvajal ter v kolikšni meri jo bo izvajal, brez odstopanja. S tem je neločljivo povezan še bolj pomemben princip kot le to, kar nudi sama sadhana: uveljavitev Volje in načela integritete te Volje (ter integritete posameznikove Obljube). Za uveljavitev globokega dostojanstva božanstev je zelo pomembno, da se sadhak razvija in da čuti, da ohranja neokrnjenost cilja. Uveljavitev neomajne Volje je temelj resnične moči. Zaradi te integritete bo sadhak sam sebe jemal bolj resno. Če oseba ne vzpostavi Volje in integritete (ki temeljita na iskrenosti), bo težko samega sebe jemal resno (zato sebe tudi ne more resno dojemati kot Išto). Podjarmiti morate notranji glas, ki ve, da ste “le bedak”. Samograjo in ne-jemanje samega sebe resno pogosto dojemamo kot nekaj prikupnega, vendar moramo za namen tantre to lastnost dojemanja uničiti. Nato lahko oseba zaživi v pravem duhu “lahkotnosti” in igrivosti (pravzaprav bo imela božanska energija pogoste te igrive aspekte), če se to sklada z njenim “okusom”.

Če ima resen tantrik (ki zdaj jemlje samega sebe resno in je marljiv ter neomajen) prijatelje in eden izmed njih projicira osebnost, ki je energijsko omejujoča (kar vzorci tudi so) in se ne sklada s pravo človeško naravo (ki jo sadhak skuša pravilno ponotranjiti in izraziti), bi moral tako prijateljstvo prekiniti tako kot opustimo slabo navado. Ko ima sadhak že nekaj moči, jo lahko vsili v vzorce odnosov, vendar bi to na začetku zelo težko storil. Naj pojasnim: predlagam, da se ne družite preveč s starimi prijatelji. (To je moj pogled in priznam, da je brezkompromisen, zato naj vas tantra ne odvrne, če je ne želite izvajati po mojih standardih.) Kakorkoli, če se še vedno družite s prijatelji, vas bodo na določenem nivoju tantričnega dela pričeli videti v primerni luči, ali pa vam bo nevzdržno v njihovi bližini. Na splošno, sadhakova identiteta naj bi bila neotipljiva in nedoločljiva. Če je sadhak “mrtvec”, se to zgodi samodejno.

Moj nasvet (vsaj na začetku) za uspeh v tantri je, da o svojem delu ali o duhovnosti ne govorite. Bodite skrivni sadhak ter resnično prodrite v vaše srce in iskrenost. S tem pristopom se boste ognili motnjam in “duhovnemu materializmu”. Raje se istovetite z Išto in pitho in ne z “duhovno” osebo ali s katerimkoli privlačnim konceptom individualne posebnosti. V vašem življenju se bo Išta gotovo izražala na edinstven način, vendar ne izražajte tega dokler se ne izraža spontano. Pustite, da semena vzkalijo. Pustite, da energija dela za vas, namesto da jo razpihujete v orgazmičnih razstavah “ljubezni” itd. Bodite skromni in pustite, da se stvari ojačajo, preden jih izražate in govorite o njih. Poleg tega se moramo v živem toku, ki oddaja, daje zaupanje in ščiti ter je neločljiv od tradicionalne tantre temelječe na linijah prenosa, zavedati odgovornosti, ki posameznika odvrača od javnega nastopanja preden je pripravljen na to.

Kaule nimajo moralnega kodeka ali predpisanega načina življenja, razen tega, da sledijo načelom moči. To pomeni biti sposoben zaznavati, kje je moč mogoče pridobiti in kje izgubiti. Tankočuten sadhak se bo izogibal dejanjem, vedenju, zapletom in odnosom kjer zaznava izgubljanje moči. To se ne kaže v nobeni konkretni “obliki” in nima veze z raznimi normami in moralnim kodeksom, ali celo z zdravim razumom. Po lastnih izkušnjah je izguba moči (napačno dejanje) bolj povezana z mentalno držo, ki se nahaja za določenim vedenjem, kot pa z vedenjem samim. To pomeni, da se profanost lahko sklada s tem načelom, medtem ko je izraz “ljubezni, sočutja in blaženosti” lahko “napačno dejanje”. To za sadhaka začetnika pomeni, da mora ozavestiti intimne in organske občutke za to, kje se moč pridobiva in kje izgublja. Ko sadhak napreduje, stvari postanejo zelo jasne, saj se rezultat pokaže v obliki učinka “takojšnje karme”, ko postane očitno na telesnem nivoju kdaj mu je spodletelo.

Ena izmed stvari, ki sem jih opazil pri delu z nekaterimi začetniki v tantri, je to, da mnogi nimajo predanosti in resnosti, ki sta potrebni za uspeh. Tantra je napredna oblika duhovne sadhane in potencialni sadhak bi moral pred tem doseči določen nivo zrelosti in tankočutnosti. Mnogi zatrjujejo, da so resni in iskreni, a ko se KARKOLI zahteva od njih, začnejo iskati izgovore. Niso pripravljeni na neprijetnosti, kaj šele na žrtvovanje. Uspešen kaula se za ta namen odreče celo dihu življenja, mnogi pa se niso pripravljeni odreči ničemur in pogosto postavljajo “pogoje” za razne poti, ki bi jih ubrali. S tem se ne morem strinjati, saj je ogenj v sadhaku požirajoč, zato mora zgrabiti vsako ponujeno priložnost tako kot tiger. Nihče vam nič ne dolguje! Prosim, ponotranjite to – nihče vam nič ne dolguje! In to, da si želite nekaj vedeti, še ne pomeni, da vam mora biti podarjeno takoj. Če hočete postati pravi kaula, morate vložiti v to čas, potrpljenje in odločnost. V to morate vložiti svoje življenje. Naj bo vaše življenje bali daritev Materi, ki požira meso in kri.

Povzetek napotkov:

1. Poiščite linijo z dinamičnim in živim tokom.
2. Odločite se (pri tem pomaga tudi guru), kaj boste delali, koliko boste delali in ne odstopajte od tega.
3. Presekajte vse vezi, ki vas vežejo na preteklost ali na obremenjujočo identiteto in vzorce identitete.
4. Ne govorite o svojem delu.
5. Postanite občutljivi za dejanja, vedenja in odnose, ki vas šibijo.

Džai Ma!