Ananda Bhairava ašram in Aadjapitha mandir

Čakra je dobila posestvo, ki bo dom ašrama in Devi mandirja. Posestvo se nahaja v vasi Kasar Devi, ki je oddaljena 7 km od Almore v indijski zvezni državi Uttarakhand. Kumaonski hribi in Himalaja pričarajo čudovito pokrajino tega kraja, ki je hkrati tudi energijski center primeren za meditacijo in duhovno prakso. Na tem območju vlada močna prisotnost Bhairave; poleg tega je tu gurudži še posebej izrazito občutil Bhairavo, ki se dviga nad zasneženimi vršaci severno od posesti, zato je ašram poimenoval Ananda Bhairava. Ananda Bhairava je določena oblika Bhairave (»blaženi Bhairava«), pomeni pa lahko tudi »blaženost«, ki izvira iz spoznanja Bhairave v vseh oblikah. Glavni tempelj Kasar Devi (ki je hkrati tudi ime vasice) vsebuje tempelj Bhairave; Almora pa ima številne templje, med drugim tudi tempelj Ananda Bhairave, ki se pojavlja skupaj z Nanda Devi. Aadjapitha mandir (»sveti prostor prvobitne Šakti«) je dobil svoje ime v čast Kamakhje (ki predstavlja Aadjapitho in Aadjašakti) in Mahavidij. Povrh tega je to ime čustveno obarvano, ker Kamakhja ni le globoko intimno povezana s to tradicijo, temveč je Aadjapitha tudi ime enega izmed prvih Kalijinih templjev, ki jih je gurudži obiskal v zahodni Bengaliji. Mandir bo vrh tega služil še kot dvorana za sadhano in satsang, kjer bodo častilci in prijatelji lahko skupaj meditirali.

Havan

28. januarja 2013 je bil izveden havan, da bi posvetili posestvo kjer bo izgrajen ašram in mandir. To krijo so izvedli, da bi odstranili morebitne prepreke ter da bi to območje postalo kraj modrosti, sočutja, miru, vdanosti in prebujenja. Havan je potekal v trikotni kundi z uporabo mangovega lesa, v ognju pa so se manifestirale številne devate in božanske lastnosti. Pudža je bila zelo uspešna, obredu pa so se pridružili tudi mnogi domačini.

Kasar Devi in okolica

Za okolico Kasar Devija so značileni mir in naravne lepote, kjer je na vsakem ovinku najdemo nove razgledne točke. Območje je tudi »energijski center« in občutljivi obiskovalci to gotovo začutijo v zraku. Zaradi tega je območje obiskalo kar nekaj svetnikov (npr. Anandamaji Ma, Neem Karoli Baba, Svami Vivekananda), ki so tu živeli in izvajali sadhano. V 1960 letih je Kasar Devi postal zbirališče na »hipijevski poti«, zato ga je obiskalo mnogo znanih oseb te alternativne kulture. Celo dandanes območje obišče mnogo popotnikov, ki čutijo privlačnost tega kraja in se zato vedno znova vračajo. Pravijo, da je direktno nad tem območjem vrzel v Van Allenovih sevalnih pasovih, kar naj bi prispevalo k posebnem ozračju tega kraja. Kasar Devi tempelj se nahaja na vrhu hriba Kašjap, do katerega vodi serija stopnic. Devi hranijo v tamkajšnji manjši jami, nekoliko dalje pa se nahajata templja Šive in Bhairave. Okrog ter v templju je na voljo nekaj prijetnih prostorov za sedenje, obiskovalci pa lahko občudujejo krasne razglede na okoliške hribe in gore. V bližini Kasar Devija (7 km) se nahaja mesto Almora, ki ima večjo tržnico in Nanda Devi tempelj, kot tudi templje osmih različnih oblik Bhairave. V bližini je tudi tempelj Golu Devate, ki je krajevni zaščitni in naj bi izpolnjeval želje. Tempelj je znan po velikem številu zvončkov, ki jih tja obešajo romarji. Le 30 km stran se nahaja slavni Džagešvar Dham (»Jageshwar Dham«), katerega kompleks sestavlja čez 120 večjih in manjših templjev. V okolici, kot tudi na širšem območju Uttarakhanda (vključno s Čar Dhamom), je še mnogo drugih svetih krajev.


Vizija za ašram in za mandir

Naša vizija za mandir in za dvorano za sadhano je, da bi predstavljala Kamakhja Devi in vseh deset Mahavidij. Na sredini nameravano nastaniti Ma Kamakhjo z uporabo vode iz Kamakhjinega svetišča, ki jo bomo postavili v trikotno posodo. Gurudži je rekel, da bo zraven postavil tudi Kamakhja jantro, ki jo je več let uporabljal in energijsko jačal. Prisotni bosta tudi sliki Kali in Tare, kot tudi slike Bagalamukhi, Kamale, Matangi, Bhuveneshwari, Chinnamaste, Dhumavati, Bhairavi, and Tripurasundari. Želimo si, da bi bil ta mandir dovolj velik, da bi služil kot prostor kamor se lahko častilci in prijatelji skupaj usedejo in izvajajo sadhano in satsange. Na začetku bosta ašram sestavljali le dve skromni sobi. To bo gurudžijeva baza, kjer bo lahko živel, sprejemal obiskovalce in kjer se bodo sadhaki srečali za izvajanje sadhane. Z nadaljnjim zanimanjem in finančno podporo upamo, da bomo lahko v prihodnosti dodali še nastanitvene prostore za več ljudi, ki bi želeli tam ostati nekaj časa.


Sodelujte

Verjetno si lahko predstavljate mnoge stroške povezane z gradnjo in ker je lokacija precej odmaknjena, se pojavijo še dodatni stroški za prevoz gradbenega materiala. Sodelovanje pri izgradnji templja je še posebej ugodno dejanje, saj to ni le vdano služenje Devi, temveč tudi vsem ljudem zatem, ki bodo prejeli ta daršan ali pa bodo ganjeni na kak drug način. Ta pomoč bo imela posledice celo onstran posameznikovega življenja. Pozdravljamo vsakršno pomoč pri tem projektu, zato prosimo tiste, ki zmorejo in ki imajo željo, da prispevajo z donacijo. Dobrodošli so tudi drugi načini pomoči, lahko v obliki praktičnih izkušenj (pri gradnji itd.), zbiranju denarnih sredstev ali širjenju glasu o temu projektu.